čtvrtek 30. ledna 2014

O státní správě a nepřátelském XML

Co je XML?

Budu to psát snad pochopitelně pro laiky, čili programátoři, nekamenujte mě za nepřesnosti, kterých se dopustím.

XML je soubor, který typicky používají stroje, nikoliv lidé. Nicméně je tak na půl cesty - původní myšlenka byla, že jej bude možné nějakým počítačovým zpracováním obarvit, lehce přeskládat, tak, aby se jeho obsah hezky a přehledně zobrazil i člověku. Leč ukázalo se, že je to nevýhodné výkonově, pracné pro programátory (a tudíž drahé a nespolehlivé), a tak se XML dnes používá prakticky jen pro komunikaci mezi programy, tj. mimo lidí.
To neznamená, že jde o něco zastaralého, má své výhody (i nevýhody), nicméně rozhodně tyto soubory nejsou vhodné k tomu, aby je upravoval člověk ručně.

Nevhodný formát státní správy

Česká správa sociálního zabezpečení prý (zdroj: můj tímto vyděšený kamarád) touhle dobou lidem rozesílá formuláře jako soubory XML, a ti panicky řeší, jak je proboha mají vyplnit. No bodejť! Vždyť když soubor v čemkoliv otevřou, zobrazí se jim písmenka, sice nějak podivně ohraničená, ale pořád se v tom dá něco najít!
Ale počkat!
"V prohlížeči to nejde editovat! Tak čím to mám otevřít?!"
Člověk si nakonec poradí. Otázka je, jak? Možná takový člověk otevře třeba PSPad, notepad nebo MS Word, a soubor prostě zedituje. A pak ho upravený pošle jako DOC sociálce. Nechtěl bych být tím, kdo to pak bude otevírat :D

Není tak zle

Jen člověk musí hledat - například najít si ten formulář jinde, nebo použít nějakého průvodce ....

Finančák

Ach jo, Ministerstvo financí si navíc neumí ani zařídit správné serverové certifikáty, před kterými laika nebude browser varovat, že se může jednat o podfuk. Takže, milí uživatelé, není to podfuk. Jen web MFČR spravuje mamlas.
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup_expert.faces

Sociálka

Potřebujete program Form Filler od Software602, ten stáhnete tady zdarma: 
A potom potřebujete ještě ty formuláře, které případně rozbalíte ze souboru zip, staženého odsud:
- mimochodem, je tam i návod, jak na to ;-)

A důkaz, že to funguje dokonce i v Linuxu (při instalaci do Kubuntu 13.10 sice hlásí chybějící ia32-libs, ale funguje i bez nich), Software602 mě mile překvapil!



Žádné komentáře:

Okomentovat