neděle 18. května 2014

Jak poznat demagoga?

Lidé uvěří všemu

"Co je psáno, to je dáno!", říká se. Dnes je psáno skoro všechno. Všichni všechno komentují a čím více šokující informace, tím rychleji se šíří, stává se později součástí podkladů pro další informace a dedukce a indukce ... a lidé pak rádi uvěří sebevětšímu nesmyslu, který by normálně vyvrátili "selskou logikou".

Kdo je demagog?

Demagog je v principu lhář, člověk, který z části úmyslně, z části z nedbalosti, tvrdí něco, co nedokáže ničím podložit, a tak ke svému tvrzení "přihazuje" další zdánlivá fakta, která by ho alespoň na první pohled mohla podporovat.

Musí být placený!

Poslední dobou hit demagogů. Když někdo tvrdí něco, s čím demagog nesouhlasí, začne tvrdit, že je někým placený. To samozřejmě podloží libovolným článkem, ve kterém se o placených diskutérech píše. A samozřejmě - vyhne se argumentaci jakkoliv se vztahující k tomu, co ten někdo napsal.

Je to debil!

Není to nic jiného než urážka, respektive povýšení jakéhokoliv demagogova názoru na jednoznačný fakt, zatímco oponent je hlupák a jeho názor nemá žádnou váhu. Ve skutečnosti to bývá velmi často naopak.

Každý rozumný člověk přece ví!

To je obdoba předcházejícího, jen působí malinko vlídněji. Podobně jako předchozí nepřipouští žádnou jinou možnost a oponent je předem klasifikován jako trouba.

Nejlepší je ...

Srovnávání hrušek s bramborami. Lidé milují jasné volby mezi dobrem a zlem, černou a bílou, žebříčky, fandění. Demagog vám předhodí na první pohled jasný výběr, jenže ...
Jednou jsem narazil na takové pěkné video, míněné jako vtip, ale je na něm pěkně vidět ta logika - titulky ani nepotřebujete, jde o srovnání Maserati a VAZ 2107. Co je lepší?

A teď zpomalte - na co to auto chcete?!


Je to ...

Nikdo není dokonalý a je téměř vyloučeno, že s někým budete vždy souhlasit. Pokud ale s někým souhlasíte, demagog, nemaje argumentů, se argumentaci vyhne a zaútočí na osobu. S čímkoliv, co kdy řekla, kdy udělala nějakou chybu atd.

Jak nebýt demagogem?

Typů "argumentačních faulů" je mnohem víc, určitě na ně přijdete sami. Pěkný seriál je na Ars Technica.

  • používejte rozum, hledejte souvislosti, příčiny, důsledky, možnosti
  • vyhněte se kategorickým soudům o lidech
  • osoba argumentujícího může pomoci se zorientováním se, ale nemůže nahradit argumenty
  • urážky do diskuze nepatří, respektujte oponenta
  • pokud argumenty dojdou, je lepší pokrčit rameny a nechat to na jindy
  • někdy nemáte pravdu, přiznejte si to
  • někdy mají pravdu oba, liší se jen úhel pohledu
  • filtrujte demagogie a informace, udržujte si v hlavě pořádek

Information is not knowledge. 
Knowledge is not wisdom. 
Wisdom is not truth. 
Truth is not beauty. 
Beauty is not love. 
Love is not music. 
Music is the best… 
(Frank Zappa - Joe's Garage)

Žádné komentáře:

Okomentovat