úterý 15. září 2015

Vyhodit Maďarsko a ČR z Evropy? Prima nápad ...

Nemám rád aroganci. Že prý Maďarsko má být "vyhozeno z Evropy". A ČR taky.
Důvod: odmítání kvót na uprchlíky.

No tak to prrrr ...

Pominu slovíčkaření, třeba že Evropa je kontinent a těžko z něj nějakou zem vyhodíte.

Za prvé "soudruh" z Lucemburska nějak pominul, že imigranti stojí hlavně o Německo. Aby ne, když průměrná mzda je tam zhruba trojnásobná, ceny srovnatelné, daně progresivní, sociální systém celkem štědrý a hlavně funkční, a chování úředníků korektní a obvykle uctivé, a i občané jsou tak nějak vstřícnější.

A proč?

Protože velké část německého hospodářství stojí na práci odvedenou v "satelitech" - jako jsme my, Slovensko, Rumunsko, zkrátka bývalý východní blok. Jakákoliv produktivní činnost je řádově hůř placená než prodej výrobků. My makáme, neměčtí majitelé prodávají. Produktivita práce nijak nesouvisí s tím, jak moc se v práci flákáte, resp. ano, můžete jí tím výrazně snížit, ale pokud jste kdy byli na nějaké brigádě ve fabrice, víte, že je často problém odskočit si na záchod, natož proflákat půl dne.

Češi většinou žijí v daleko větším stresu, drží se práce, nemají rezervy, žijí od měsíce k měsíci. Jsou nervní, podráždění, závistiví, mají sklon podvádět a "přilepšovat si". Stačí to? Netačí. Všechno má své příčiny a důsledky. Češi skřípou zuby a vrčí, ale stejně si sobě navzájem i jiným pomůžou. Většina jich ale řeší starosti s živobytím, proto jsou tak protivní proti těm milým Němcům.

Musí to tak být? Nejde to změnit? 

Špatná zpráva - musí, nejde, resp. velmi těžko. První z obrovských hříchů Klause bylo jeho tvrzení o utahování opasků a dohánění Německa. Byla to lež, nejspíš vědomá.

Výhody

Výhoda toho, že Češi makají a Němci prodávají, je prostě v tom, že se uživíme. Máme velmi malou nezaměstnanost. A tu máme malou, protože jsme zatím konkurenceschopní. A konkurenceschopní jsme, protože výroba u nás stojí málo. Proto máme taky malé mzdy. Kdyby se zvedly, firmy jdou jinam, práce nebude, a proti obřím koncernům nějaká malá česká firmička prostě nemá šanci.

Nevýhody

Tlak na nízké mzdy je tak velký, že je pro dělnickou rodinu problém poplatit nájem, elektřinu, děti, dopravu do školy a do práce, natož když nebydlíte ve velkém městě. Taková rodina navíc nemá ani kupní sílu, takže nás do velké míry živí export ... kromě aut hlavně export polotovarů do Německa.

Uprchlíci

Pokud si někdo myslí, že uprchlíci jsou nějací nevzdělaní blbci, je na omylu. Hlavně ti syrští umí často tři jazyky a vzdělání v Sýrii bylo před válkou na slušné a stále se lepšící úrovni. Podobně i v řadě afrických zemí se vzdělání poslední dvě desítky let výrazně lepšilo. Ne už tak životní úroveň, jelikož pro "rozvinuté země" byly tyto "zaostalé země" hlavně zdrojem levných surovin. A jsme zase u toho - levné suroviny, to znamená nízké náklady na jejich získávání, tzn. levná pracovní síla, mizerná ekologie, využívání korupce.

Ti lidé mají dvě možnosti - bojovat se systémem, nebo utéct do jiného. A tak se část lidí přidává k Islámskému státu s vidinou odstranění korupce a zavedení přísné spravedlnosti (asi jako to slibovali bolševici a náckové), a část utíká pryč z dosahu tohohle šílenství.

A kam utíkají? Přece do Německa, protože tam věci fungují správně. Proč ne do ČR? Odpověď je výše, kompletní, to všechno jsou argumenty. Utíkali byste sem, kdyby hned vedle byl fungující systém?

Kvóty a propaganda

Česká politika se ironicky rozdělila na dva tábory. Jeden křičí "vítáme uprchlíky" a druhý "uprchlíky nechceme". Oba tábory mají spoustu platných argumentů, ale oba naprosto ignorují všechno, co jejich nadšení či rozhořčení nenahrává.

Vrcholem pak je propaganda "západní", která dělá z "východního bloku" bandu nesnášenlivých xenofobů a blbců. Krom toho, že tu opravdu těch xenofobů je docela dost, pomíjí ale i to, že část toho strachu je opodstatněná - nikoliv ovšem strachem z jinakosti, ale z toho, že ekonomická situace chudých tu bude ještě horší.

Absurditou jsou potom kvóty, které uprchlíky berou jako statistickou položku, která nemá nárok cokoliv chtít. Je jedno, jestli uprchlík chce důstojný a dočasný azyl, nebo jestli se chce usadit v jiné zemi. Je dokonce jedno, že se místní lidé právem bojí, že o jejich mizerné pracovní místo začne bojovat mnohem levnější a nenáročnější konkurent. Pro politiky jsou lidé jen čísla, papíry, lejstra.

Migrace jako taková

Aby toho nebylo málo, dotknu se ještě jedné věci. Žili jsme v poměrně klidném stabilním období, ale migrace byla vždycky součástí lidského chování, nejen lidského. I hmyz, ptáci, vše je v pohybu. My jsme si kdysi vykolíkovali nějaká území, tisíce let se handrkujeme o kolíky, zatímco lidé, člověci, celou tu dobu ... migrují. Emigrují, to jako ven, a imigrují, to jako dovnitř. A pak tu máme exil (vyhnanství) a jiné specifické druhy migrace.
Zkrátka, pokud si myslíte, že jako národ máte nárok na nějaké pevně vykolíkované území, jste na omylu. Ono vůbec "národ" je věc tak trochu umělá, přiznejme si to. To je trochu náročné téma, lidé neradi opouští tu myšlenku "pospolitosti" stáda svého druhu, ale ...

Naše kultura už prakticky neexistuje, neudržovali jste jí, zapomněli jste na ní u televize. To je něco, co si taky nejsme ochotní přiznat. Křesťanské základy? Ale no tak, najednou jste si na ně vzpomněli? A co to je? Jakýsi vágní pojem, do kterého se snažíte nacpat teoreticky dobré věci, které většina z vás stejně porušuje. Lžete a lžete.

Migrace tu zkrátka je. A je tu taky konec fungování světa, jak ho známe. Lidé z nejchudších zemí světa si uvědomili, že jsou kraje, kde se dá žít, pracovat, uživit rodinu. Jsou skromnější i oprsklejší, umí lhát i krást stejně jako my, jen k tomu budou mít možná o něco větší sklony, neb jak se říkávalo, "bída z lidí lotry činí".

Fyzikálně řečeno, příroda tíhne k rovnováze. O nerovnováze mezi "rozvinutým" a "třetím" světem jsme slýchávali léta z médií, nezajímalo vás to moc, že ne? Taky co by na tom jedinec změnil, že?

Terorismus

Terorismus je válkou chudých proti drtivé převaze mocných. To není obhajoba, chraň bůh, ale spíš konstatování. Děsivé konstatování. S imigranty i bez nich riziko terorismu poroste tak, jak se bude stupňovat tlak na "vyrovnání světů". Líbit se nám to nebude, ale to bude tak všechno, co zmůžeme. Budeme muset lépe platit za africké suroviny, budeme muset ustoupit z představy, že my jsme ti chytří a rozvinutí a "oni" budou držet hubu a makat.
Nadvláda "rozvinutého" světa zkrátka končí. Pomáhá tomu i Čína, kterou stále tak trochu opovrhujeme, zatímco ona si pomalu skupuje naše krachující firmy. Pomáhá tomu tak, že v zemích, které "rozvinutí" prostě korumpovali, buduje infrastrukturu.

Eskalace nenávisti vůči Evropě a Severní Americe je otázka poměrně krátké doby, týdnů, měsíců. Jak moc tomu sami pomůžeme je na nás. Stavění plotů ale problém nevyřeší, jen malinečko zbrzdí ...

Řešení

Není. Evoluce zkrátka nemá řešení. Nezná ani žebříčky, hitparády, je jí to jedno. To ale neznamená, že na ní nemáme vliv. Osobně bych byl pro to, aby se lidem ze zemí, kde je válka, pomáhalo, a zároveň vznikl enormní tlak přes OSN na zastavení konfliktů a umožnění návratu. Dál je na OSN, aby našla dostatečně silnou páku, jak si vynutít mír. Bohužel, velmoci zatím skrz OSN jen hrají šachy proti sobě navzájem.

Co se týče imigrantů, držel bych se stávajících zákonů, tj. trvalá imigrace je možná, pokud tak rozhodně úřednictvo. Podrobnosti viz paragrafy a vyhlášky, nejsnáz asi přes stránku OAMP.

Též bych podotkl, že cizinci, kteří se přistěhovali ze země mimo EU, to u nás rozhodně nemají jednoduché. Čeká je obrovská byrokracie, šikana ze strany firem (nižší platy), placení za ošetření v nemocnici, dražší pojištění, neustálé kontroly dokladů, a nakonec kyselé ksichty xenofobních Čechů, v horším případě nadávky či napadení.

Moje soukromé řešení je jedno jediné - snažit se chápat, co se děje, chovat se jako kulturní lidská bytost, pomáhat lidem, které považuji za sobě rovné, a nepomáhat lidem, které považuji za zlé, těm velmi zlým páchání zla výslovně kazit.

Na tom hodnocení lidí se nemusíme shodnout, ale s tím nemám problém.

Žádné komentáře:

Okomentovat